Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z kwasowością wina
08-02-2011, 02:28 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2011 02:30 AM przez maciek1987r.)
Sad Problem z kwasowością wina
Witam mam następujący problem...podjełem sie próby robienia wina z porzeczek czerwonych(20l). Proporcje były takie: 10l wody 5kg cukru 9,5kg porzeczek. Wino robilem wedle przepisu użyłem drożdzy Malaga pożywki i dodałem na początku środek do klarowania gdyż robiłem fermentacje w miazdze. Na początku było wszystko dobrze owoce rozdrobnione dodana matka pożywka srodek do klarowania...po 3 dniach dodalem czesc wody z cukrem. Za 3 dni dodałem 2 czesc wody i cukru. Po tygodniu oddzielilem wino od owoców...Wino pracowało z czestotliwoscią bąbelki co 30sek..minął miesiac na dnie jest dużo białego osadu a bąbelki sa co 2-2,5 minuty.. wino miałem zamiar zlac znad osadu za ok miesiąc planowałem że będzie półsłodkie a nawet słodkie i miało ok 13 - 15%. Postanowiłem wiec spróbowac dzisiaj jak ma sie to na dzień dzisiejszy i okazało sie ze wino ma bardzo kwaśny smak a i mocy mu brak....dziwne bo cukru było dużo i skoro nie poszlo jeszcze w moc to czemu nie jest słodkie...dodałem ok 1l wody i 1 kg cukru żeby chociasz na mocy jeszcze zyskało a dosłodze najwyżej po zlaniu znad osadu....czy dobrze postepuje? co można zrobic żeby nie zepsuło sie...Huh
odpowiedz

Skocz do: