|
pierwsze wina pierwsze bledy
|
|
08-05-2011, 02:42 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2011 02:44 AM przez adicx.)
|
|||
|
|||
|
pierwsze wina pierwsze bledy
Witam serdecznie! W tym roku po raz pierwszy robię wino. Niestety każdy radzi inaczej. Wiec nie wiem czy będę to mógł winem nazwać.
Pierwsze wino: powstało z ok. czterech, pięciu kilogramów porzeczek czarnych. które zostały rozmiażdżone zasypane cukrem 2.5kg została dolana woda w dwóch turach w sumie 6l. Dosypałem drożdże zgodnie z ulotka i pożywkę. Winko chodzi już miesiąc lecz niestety owoce nie były podgrzewane. I mam takie pytanie jak to uratować bądź zadbać. Dziś zrobiłem drugi eksperyment, niestety popełniając ten sam błąd nie podgrzałem porzeczek. Tym razem, użyłem ok trzynastu, piętnastu kg owoców, miazgę zalałem woda 1l + 250ml i wsypałem dwa kilogramy cukru. Pożywkę oraz drożdże tez dodałem. Zaczyna chodzić balon. Popełniłem wiele błędów lecz chciałbym z wasza pomocą je naprawić. Prosiłbym o sugestie związane z pierwszym jak i drugim balonem |
|||
|
08-07-2011, 05:42 PM
|
|||
|
|||
|
RE: pierwsze wina pierwsze bledy
Podgrzewane owoce? A po co się podgrzewa owoce?
No po pierwsze to nie zdefiniowałeś problemu. Napisałeś że winko chodzi więc jest okej. Badaj co jakiś czas poziom cukru i wszystko powinno być okej. Nie przyglądałem się bliżej proporcjom bo nie chce mi się teraz liczyć.... no ale skoro takich użyłeś to znaczy że Ci odpowiadają. Mało wody używasz więc pewnie winko wyjdzie smakowite. Proporcje takie sprawdzone masz na http://wino.bou.pl |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc