|
Co myślicie o koncentratach?
|
|
02-10-2010, 07:27 AM
|
|||
|
|||
|
Co myślicie o koncentratach?
elo
Jest teraz zima i za bardzo niema z czego zrobić wina. Krótko mówiąc cierpię na brak surowca a mam trochę wolnego szkła. W sklepie widziałem ostatnio takie specjalne zestawy koncentratów i dodatków do robienia wina zamiast zwykłych owoców. Ja osobiście pierwszy raz mam z tym czymś do czynienia. Robił już ktoś z takich koncentratów wino? W ogóle da się zrobić z tego wino? |
|||
|
02-10-2010, 07:15 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Co myślicie o koncentratach?
Ja osobiście uważam że nic nie zastąpi naturalnych, zdrowych i świeżych owoców. Żadne soczki w kartonach czy jakieś koncentraty. Ale też muszę przyznać że nigdy takiego czegoiś nie używałem, więc jak chcesz to próbuj ale moim zdaniem to będzie dużo gorsze niż tradycyjne z owoców.
|
|||
|
02-10-2010, 08:03 PM
|
|||
|
|||
|
No tak ja wiem że owoce najlepsze tylko chodzi mi o to że teraz niema owoców i czy wyjdzie z tego jako takie w miare dobre winko do wypicia... Boje sie troche żę producenci faszerują te "koncentraty" chemią...
|
|||
|
02-12-2010, 12:43 AM
|
|||
|
|||
|
Też jestem ciekaw jak wypadają takie koncentranty. Planuje wino zrobić latem ale jak warto to chętnie bym zrobił i teraz. Widizałem takie zestawy koncentratów w sklepach internetowych ale nigdzie nie było żdanych opini na temat tego typu wynalazków.
|
|||
|
02-12-2010, 04:49 AM
|
|||
|
|||
(02-10-2010 07:27 AM)Remik napisał(a): eloJak masz fundusze i czas to czemu nie? To o czym mówisz to tzw. "wine kits" czy jakoś tak. Wino z tego wychodzi różne. To znaczy nigdy nie wiadomo jakie wyjdzie. Czasem lepsze czasem gorsze. Duzą rolę odgrywa przypadek. Owszem to żaden zamiennik naturalnego porduktu ale jak niemasz z czego to zawsze lepiej z tego. Zawsze będziesz miał co wypić ![]() ![]() ![]() A latem sobie nastawisz coś normalnego bo z tego wine kitu to raczej szybko się wino robi. Trochę chemii jednak w tym jest. Jakieś zagęszczacze i takie tam. Pamiętam jak kiedyś robiłem z kuzynem wino właśnie z takiego koncentratu. Niewiem jakiej to firmy było ale do zestawu był dołączony taki proszek. Oczywiście proszku nie zauważyliśmy i zapomnieliśmy dodać. Ale winko było "wypijalne". Więc tak jak mówie... lepsze to niż nic ![]()
|
|||
|
02-13-2010, 05:42 AM
|
|||
|
|||
| RE: Co myślicie o koncentratach? | |||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|