Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słodkie z truskawek by Michal
02-17-2010, 09:40 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-17-2010 09:46 PM przez Michal.)
Słodkie z truskawek by Michal
Nie jestem zwolennikiem win owocowych (bardziej cenie gronowe i kwiatowe), aczkolwiek w tamtym roku z braku laku zrobiłem wino z truskawek.

Dzisiaj wino jest już sklarowane. nadal je trzymam w balonie ale muszę przyznać że smak wina mnie bardzo mile zaskoczył. Winko wyszło słodkie, mocne, bardzo aromatyczne i bardzo mi smakujeBig GrinTongue
Żałuje że nie zrobiłem więcej tego wina... bo nawet wino które co roku robię z pożeczki i staram się udoskonalać przepis nie wyszło tak dobre.

Także zamieszczam tutaj przepis (na 10 l nastawu) wg. którego robiłem to wino:

7l soku z truskawek - najlepiej uzyskać go za pomocą sokowirówki. Żeby tyle uzyskać potrzebować będziemy ok. 11kg truskawek. Ważne aby owoce były świeże, dojrzałe i bardzo dokładnie umyte. Nie kupować starych, psujących się, poobijanych lub niedojrzałych truskawek! Najlepiej kupić od razu truskawki w miarę czyste gdyż czasami trudno je domyć z ziemi.

2l wody oraz 2,3 kg cukru.
Oczywiście na starcie dodajemy tylko 1l wody z rozpuszczonym w niej 1,1 kg cukru.

Następnie po spadku blg do 5 dodajemy kolejną porcję czyli 0,5 litra wody i 0,6kg cukru
I po kolejnej obniżce cukru do 5blg dodajemy kolejne 0,5 litra wody i 0,6 kg cukru.

-drożdże Sherry Biowinu
Zwykłe nie aktywne. Ponieważ truskawki szybko się psują najlepiej szczepionkę drożdży przygotować odpowiednio wcześniej czyli tak aby była gotowa kiedy będziemy przygotowywać nastaw.

I do tego wszystkiego jeszcze 10g kwasku cytrynowego i odpowiednią ilość pożywki ale to mi się wydaje że standard Smile
Wino powinno wyjść dość mocne ok. 17%. W zależności od ilości cukru w truskawkach możliwe że będzie trzeba jeszcze dodatkowo wino dosłodzić Smile

Acha... przepis na 10l. Jak ktoś chce na 20, lub 30 to mnoży wszystkie składniki przez odpowiednio 2 lub 3.
odpowiedz

Skocz do: